Verloop van het onderzoek

De totale tijdsduur van het onderzoek loopt vanaf de aanmelding tot uw kind de leeftijd van 1 jaar heeft bereikt. Nadat u zich voor deelname aan het onderzoek heeft aangemeld (zie aanmelden) ontvangen u en uw partner per e-mail een online weblink voor het invullen van enkele vragenlijsten. Daarnaast wordt er individueel een kort telefonisch interview met u beiden gehouden. Aan de hand van deze vragenlijsten en het telefonisch interview kijken wij of u binnen de doelgroep van het onderzoek valt. De kans dat u hier niet binnen valt is echter klein.

Willekeurige indeling

Hierna wordt u samen met uw partner willekeurig (door middel van loting) bij één van de twee zwangerschapscursussen ingedeeld. De willekeurige indeling is zeer belangrijk voor dit onderzoek. Het is daarom niet mogelijk om de indeling van de cursussen te veranderen. 

Van start

Het onderzoek begint met een onderzoeksmeting die bestaat uit het invullen van vragenlijsten (online/digitaal) en met een bezoek aan de VU voor een meting van lichamelijk stresssignalen. Vervolgens zullen we van u en uw partner vragen om de zwangerschapscursus waarin u bent ingedeeld te gaan volgen. Deze bestaat uit 9 wekelijkse groepssessies van elk 2-2,5 uur. Tijdens deze weken wordt u gevraagd thuis te oefenen voor minimaal een half uur per dag. Na deze 9 sessies volgt weer een onderzoeksmeting, vergelijkbaar met die voor het begin van de cursus.

Na de geboorte van uw kind is er een reüniebijeenkomst met uw cursusgroep. Na de geboorte van uw kind vragen we u om informatie over uw kindje bij de geboorte en de bevalling.

De zwangerschapscursus en de metingen van lichamelijke stresssignalen worden uitgevoerd op de Vrije Universiteit van Amsterdam, aan de Faculteit der Psychologie en Pedagogiek. 

This research is supported by Philips and Technology Foundation STW, Nationaal Initiatief Hersenen en Cognitie NIHC under the Partnership programme Healthy Lifestyle Solutions.
Deze website gebruikt Cookies,
klik hier om er meer over te lezen!