De zwangerschapscursussen

In dit onderzoek wordt het effect van twee zwangerschapscursussen met elkaar vergeleken:

  • PAIRS voorlichting en voorbereiding:
    Deze cursus bestaat uit de populaire zwangerschapscursus Samen Bevallen (www.samenbevallen.nl). Dit is een cursus speciaal ontwikkeld voor de zwangere vrouw en haar partner die uitgebreide informatie geeft over de zwangerschap, de bevalling en de rol van de partner daarbij en de eerste periode van het ouderschap. Daarnaast worden ontspannings- en ademhalingstechnieken aangeleerd.
  • PAIRS voorlichting en voorbereiding + HRV-biofeedback:
    PAIRS voorlichting en voorbereiding + HRV-biofeedback: Aan de bovengenoemde cursus wordt een (korte) HRV-biofeedback training toegevoegd. Bij de HRV-biofeedback training krijgt u een klein apparaatje (9.5cm x 6.5cm x 2.0cm) waarmee u het stressniveau van uw lichaam  direct af kunt lezen tijdens ontspanningsoefeningen. Biofeedback betekent terugkoppeling (feedback) van biologische processen (bio-). In deze training bestaat de terugkoppeling uit informatie over uw stressniveau op basis van uw hartslag en de variatie daarin (HRV). Tijdens de training gebruikt u dit apparaatje als hulpmiddel bij gerichte ademhalingsoefeningen die u helpen om te ontspannen.

Beide cursussen worden gegeven door ervaren verloskundigen (zie, medewerkers

This research is supported by Philips and Technology Foundation STW, Nationaal Initiatief Hersenen en Cognitie NIHC under the Partnership programme Healthy Lifestyle Solutions.
Deze website gebruikt Cookies,
klik hier om er meer over te lezen!