Achtergrond en doel van dit onderzoek

Stress tijdens de zwangerschap 

Wetenschappelijk onderzoek laat zien dat aanhoudende stress tijdens de zwangerschap zorgt voor een verhoogd risico op bijvoorbeeld een vroeggeboorte en een lager geboortegewicht. Ook is er een verhoogd risico op complicaties tijdens de geboorte, zoals een kunstverlossing. Daarnaast hebben kinderen van gestreste moeders een licht verhoogd risico op gedrags- en ontwikkelingsproblemen. Om deze redenen is het belangrijk om juist in de zwangerschap stress te verminderen en aanhoudende stress te voorkomen. Wij willen benadrukken dat het gaat om een verhoogd risico op deze problemen; als u stress ervaart tijdens de zwangerschap wil dit dus nog niet zeggen dat deze problemen zich daadwerkelijk zullen voordoen.

Aanhoudende stress

We hebben allemaal wel eens last van stress. Als stress kort duurt en we daarna voldoende kunnen ontspannen is dit meestal geen probleem. Als stress echter langere tijd aanhoudt, kan dit gezondheidsproblemen veroorzaken. Tijdens ontspanning vinden er allemaal processen plaats in het lichaam die onder andere zorgen voor herstel, voor de opname van voedingsstoffen uit ons eten en voor het verwerken van nieuw geleerde informatie in de hersenen. Bij aanhoudende stress verlopen deze processen minder efficiƫnt. Aanhoudende stress is stress die voor een langere periode aanwezig is en waarbij de periodes van ontspanning niet lang genoeg duren om het lichaam helemaal te laten herstellen van de voorgaande periode van stress. Aanhoudende stress uit zich bijvoorbeeld in piekeren, gespannenheid of somberheid, en het lichaam geeft signalen af zoals hoofdpijn, slaapproblemen en concentratieproblemen. Hoe lang stress precies moet duren voor dergelijke klachten optreden kan van persoon tot persoon verschillen.

Dit onderzoek

In dit onderzoek kijken we of twee zwangerschapscursussen stress kunnen verminderen. Ook onderzoeken we of deze stressvermindering effect heeft op de het verloop van de zwangerschap, de geboorte en de ontwikkeling van uw kind.

De partner

Niet alleen de zwangere vrouw, maar ook de partner kan stress ervaren. Bovendien kan de partner bijdragen aan stressvermindering bij de (aanstaande) moeder. De zwangerschapscursussen worden daarom aangeboden aan zowel de zwangere vrouw als haar partner. Om de invloed hiervan te onderzoeken worden partners ook gevraagd om deel te nemen aan het hele onderzoek. In plaats van de partner kan eventueel een vriend(in) of familielid deelnemen die bij de bevalling aanwezig zal zijn). (zie voor de partner voor meer informatie).

Doel van dit onderzoek

Door al vroeg in de zwangerschap deze cursussen aan te bieden aan aanstaande ouders/moeders met hun partner denken wij bij te kunnen dragen aan meer rust en ontspanning tijdens de zwangerschap en de eerste fase van het ouderschap.

 

 

Deze informatie kunt u ook beknopt terugvinden in de informatiefolder

 

 

This research is supported by Philips and Technology Foundation STW, Nationaal Initiatief Hersenen en Cognitie NIHC under the Partnership programme Healthy Lifestyle Solutions.
Deze website gebruikt Cookies,
klik hier om er meer over te lezen!